CATALAN STUDIES
Galician Studies
"Galicia occupies an ambiguous position, at the crossroads between land and sea, the Atlantic north and the Mediterranean south, Spanish and Portuguese. For two centuries, its nationhood was ignored or disputed and its people migrated in great numbers to the Americas. What it means to be Galician, therefore, is a central question--particularly now, given Galicia's new autonomy and today's trends of globalization and pluralism..." (Contemporary Galician cultural studies, Book Jacket)
Readers, Companions, & Handbooks
- A Companion to Galician Culture.. By Helena Miguélez-Carballeira. Woodbridge: Tamesis, 2014. 233 pages. ISBN: 9781855662773. OCLC:876432107 | Print edition: Ivy Stacks: DP302.G157 C65 2014
- Contemporary Galician culture in a global context : movable identities. by Eugenia R. Romero. Lanham, Md. : Lexington Books, 2012. xxii, 149 pages. ISBN: 9781855662773. OCLC:749115678 | Print edition: Ivy Stacks: F1741.C66 2005
- Contemporary Galician women writers by Catherine Barbour. Cambridge : Legenda, 2020. 133 pages. ISBN: 9781781888254. Content: Galician literary history: challenges and accomplishments -- Narrative by women: new directions -- Teresa Moure -- Luisa Castro -- Marta Rivera de la Cruz. OCLC:1202441294
- Galicia, a sentimental nation : gender, culture and politics.. By Helena Miguélez-Carballeira. Cardiff : University of Wales Press, 2013. viii, 253 pages. ISBN: 9780708326534. OCLC:857108941
- Constructing identity in contemporary Spain : theoretical debates and cultural practice.. Edited by Jo Labanyi. New York : Oxford University Press,, 2000. xiv, 343 pages. ISBN: 9780198159940. OCLC:222000165
- Galician Studies in the United States by Gabriel Rei-Doval. Informes del Observatorio de la lengua española y las culturas hispánicas en los Estados Unidos. Cervantes Institute at FAS - Harvard University. 21-05,2016. ISSN 2373–874X (online)
- Rerouting Galician Studies: Multidisciplinary Interventions. Benita Sampedro Vizcaya, José A. Losada Montero, editors. Cham, Switzerland : Palgrave MacMillan, 2017. 470 pages. ISBN: 9783319657295. OCLC:1010541316
- Contemporary Galician cultural studies : between the local and the global. edited by Kirsty Hooper and Manuel Puga Moruxa.. New York : Modern Language Association of America,, 2011. xii, 344 pages. ISBN: 9781603290876. OCLC:678924001
_________________________________________________________________________________________________________________ __ Language
- Dicionario da Real Academia GalegaManuel González Gonzále, director de la Comisión académica do Seminario de Lexicografía encargada da revisión e actualización Este dicionario establece a norma da lingua galega no referente ao léxico.
- Dicionário EstravizO tesouro lexical galego, agora na rede, conta com mais de 146.000 entradas
- Dicionario de pronuncia da lingua galegaThe purpose of this dictionary is to offer a model pronunciation for standard Galician in a formal register. Currently, in addition to all the entries of DRAG, the dictionary has almost 8000 proper names (person, surnames and place names from Galicia). The search engine allows you to search by forms or spelling strings, as well as by phonetic transcriptions and by strings of phonetic symbols.
_________________________________________________________________________________________________________________ __ Literature
- DITERLI: Base de datos do Dicionario de Termos LiterariosA dictionary that articulates a field of knowledge of such a long tradition as that developed around the literary fact in a broad sense. This project, now enhanced as a database, is by definition a dynamic character so that new voices will be incorporated and the wording of those already activated will be updated when necessary.
- Diccionario Bio-bibliografico de EscritoresSantiago de Compostela, Editorial de los Bibliófilos Gallegos, 1951-1953. 3 volumes (xvi, 406, 509, 540 pages).
- BILEGA. Bibliografía informatizada da lingua galega |CRPIH Centro Ramón Piñeiro|BILEGA é unha bibliografía analítica que achega información exhaustiva e actualizada sobre traballos de investigación, divulgación e opinión que teñen por obxecto a lingua galega en calquera das fases do seu desenvolvemento histórico.
- RACO Catalan Journals in Open AccessA cooperative repository where can be consulted, in open access, the full-text from articles of scientific, cultural and scholar Catalan journals
- Tesis Doctorals en Xarxa (TDX)Theses and Dissertations Online (TDX) is a digital cooperative repository of doctoral theses presented at some Spanish universities.
- MLA International Bibliography with Full Text (Ebsco)Classified listing and subject index of scholarly books and articles on modern languages, literatures, folklore, and linguistics which has been compiled by the Modern Language Association of America since 1926
- DialnetDialnet es un portal de difusión de la producción científica hispana que inició su funcionamiento en el año 2001 especializado en ciencias humanas y sociales. Su base de datos, de acceso libre, fue creada por la Universidad de La Rioja (España) y constituye una hemeroteca virtual que contiene los índices de las revistas científicas y humanísticas de España, Portugal y Latinoamérica, incluyendo también libros (monografías), tesis doctorales, homenajes y otro tipo de documentos. El texto completo de muchos de los documentos está disponible en línea.
- WorldCat (OCLC)WorldCat is a union catalog that itemizes the collections of 72,000 libraries in 170 countries and territories that participate in the Online Computer Library Center (OCLC) global cooperative.
- Catálogo Colectivo del Patrimonio Bibliográfico de Galicia (CCPBG)La Biblioteca clasifica sus fondos antiguos de manuales en dos secciones. La primera (PBA) con los fondos del siglo XV a 1801, que consta de unos 520 títulos. La segunda (PB) con los fondos del siglo XIX hasta 1958, fecha en el que comienza a aplicarse la normativa de Depósito Legal, en la actualidad cuenta con unos 10.000 títulos. En esta sección tenemos que añadir la colección de Abanca de fondo antiguo depositada (en comodato) en la Biblioteca, que está formada por más de 3.200 ejemplares. Con todo, lo más singular de la colección probablemente sean sus 69 incunables.
- Catálogo de la Red de Bibliotecas Públicas de GaliciaEl catálogo de la Red de Bibliotecas Públicas de Galicia está formado por los fondos de las bibliotecas públicas y especializadas gestionadas por la Xunta de Galicia y de una parte de las bibliotecas públicas municipales de la red.
Galicia: Single Newspapers e-Archives
Galicia: e-Hemerotecas
- Galiciana: Hemeroteca › Publicaciones periódicas por títulos
Colección de material impreso de publicación diaria ou periódica. Isto corresponde a diarios, revistas e outros medios de prensa escrita.. - Hemeroteca Virtual da Real Academia Galega
"Consciente do valor destes materiais, a Real Academia Galega está implicada na dixitalización do seu patrimonio hemerográfico coa finalidade de dalo a coñecer e de facilitar a súa consulta pública. Unha parte deste patrimonio pódese consultar directamente na nosa Hemeroteca Virtual. Outros títulos están accesibles en Galiciana. Biblioteca Dixital de Galicia, onde existe un micrositio que reúne as publicacións dixitalizadas procedentes da nosa Hemeroteca. Hemeroteca dixital - Consello da Cultura Galega Hemeroteca Virtual de Betanzos
Galicia: Identyfying and Locating Periodicals
- Repertorio da prensa da emigración galega Partial full text
Seguindo a liña de difusión do patrimonio documental producido pola colectividade galega do exterior, o Arquivo da Emigración Galega do Consello da Cultura Galega presenta a versión actualizada do Repertorio da prensa galega da emigración, editado en 1998 e froito dun proxecto de investigación dirixido por Vicente Peña Saavedra.
- Catalogo de la Hemeroteca da Real Academia Galega
A hemeroteca conserva nos seus fondos máis de 3.000 cabeceiras de revistas publicadas ao longo dun período de douscentos anos. De especial importancia é a sección de publicacións galegas, que reúne títulos tan significativos como Diario de Santiago, Semanario instructivo, El Idólatra de Galicia, O Vello do Pico-Sagro, A Nosa Terra, Nós ou Vida gallega. Tamén resulta de grande interese o conxunto de revistas americanas, editadas as máis delas polas colectividades galegas que viviron na emigración cubana e arxentina a finais do século XIX e principios do XX. Polo seu valor histórico cómpre mencionar tamén as revistas que proceden de coleccións persoais, e moi nomeadamente aquelas que pertenceron a Manuel Murguía, a Emilia Pardo Bazán, aos irmáns Antonio e Francisco Mª de la Iglesia, e, máis recentemente, ao académico Isidro Parga Pondal.
- FERNÁNDEZ PULPEIRO, Juan Carlos. Apuntes para la historia de la prensa del siglo XIX en Galicia : con un índice general de publicaciones editadas en Galicia entre los añs 1800-1950. A Coruña : Do Castro, 1981. 336 pages. ISBN: 9788474920826
- LOPÉZ GARCÍA, Xose. A prensa local e comarcal en Galicia. Santiago : Edicións Lea, 1992. 133 pages. ISBN: 9788460438823
- LÓPEZ GARCÍA, Xosé, La prensa diaria en Galicia : (1976-2000). Santiago de Compostela : Universidad de Santiago de Compostela, 2001. 148 pages. ISBN: 9788481218916
- PEÑA SAAVEDRA, Vicente. Repertorio da prensa galega da emigración; director do proxecto, Vicente Peña Saavedra ; coordinador do proxecto, Marcelino Xulio Fernández Santiago. Santiago de Compostela : Consello da Cultura Galega, 1998. 331 pages. ISBN: 9788487172304
- SANTOS GAYOSO, Enrique. Historia de la prensa gallega, 1800-1986. Sada, A Coruña : Ediciós do Castro. 1990-1995. 2 volumes. v. 1: 1800-1986, 872 pages YSBN: 9788474924893-- v. 2: 1800-1993, 423 pages. ISBN: 9788474927672
- SANTOS GAYOSO, Enrique. Índice general de la prensa gallega: relación anual de las publicaciones periódicas gallegas: 1800 - 1993. Santiago de Compostela: Nino - Centro de impresion digital. 2007. ISBN 97884690078624
- SANTOS GAYOSO, Enrique. Historia de la prensa gallega: cuatro siglos de publicaciones periódicas (1800-2012), Tomo I: 1800-1932; Tomo II: 1933-2012; Tomo III: Índices. A Coruña: E. Santos. 2014.
Galicia: Digital Libraries
- Galiciana: Biblioteca Dixital de Galicia |Info in Wiki|
- Galiciana: Arquivo Dixital de Galicia
- Galiciana: Patrimonio Dixital de Galicia | Biblioteca + Arquivo|
- Biblioteca Virtual de la Real Academia Gallega Biblioteca de la R.A.G. dedicada a autores gallegos y autoras gallegas. Está especializada en el área de las humanidades y, sobre todo, en los campos de la historia, folclore, literatura y lengua de Galicia.
- Biblioteca Virtual Galega | Permanent Archived for the WebArchive
Galicia: Digital Libraries and documentation centers by subjects
- Gondomar. Corpus dixital de textos galegos da Idade Moderna | Rosario Álvarez and Ernesto González Seoane (eds.) (2017)
Gondomar é o resultado dun proxecto de investigación que ten por obxecto reunir nun repositorio dixital toda a produción escrita en lingua galega ao longo dos séculos XVI, XVII e XVIII e, ao tempo, elaborar e poñer ao dispor dos investigadores e do público interesado unha serie de ferramentas para a súa interpretación e o seu estudo. - Biblioteca Virtual de Literatura Universal en Galego (Bivir)
- Carteles de Galicia. Colección de carteles depositados en la Biblioteca Pública de A Coruña Miguel González Garcés. En ella se pueden consultar carteles desde el año 1958 al 2011
- eBiblioteca da Galeguidade. Publicaciones sobre la diáspora gallega editadas por la Xunta de Galicia. Las obras están disponibles para su lectura online y descarga en formato pdf.
- GaliciaLe. lataforma del libro electrónico de las biblioteca públicas gallegas donde encontrarás obras en formato digital de temáticas diversas en las que los intereses de todas las personas lectoras tienen su espacio (ficción, informática, historia, ocio etc.) y todas las edades su lugar.
- Arquivo da Emigración Galega (AEG). O Arquivo da Emigración Galega (AEG) é un centro de documentación e investigación sobre o fenómeno da emigración galega dende unha perspectiva multidisciplinar. Foi creado en 1992 pola Sección de Cultura Galega no Exterior do Consello da Cultura Galega, para ser un lugar de encontro, centro documental e de información para todas aquelas persoas interesadas no estudo do fenómeno migratorio. O Arquivo dende os seus inicios ten como fin prioritario a recuperación documental e gráfica do patrimonio cultural xerado pola colectividade galega asentada fóra de Galicia, para salvagardar e difundir o dito patrimonio, que se pon a disposición tanto do persoal investigador especializado no estudo dos fluxos migratorios, como das persoas interesadas por calquera outro motivo.
- Centro de Documentación en Igualdade e Feminismos (CDIF) O Centro conta cunha Comisión Técnica Asesora na que participan especialistas en materia de igualdade, feminismos, sexos, xéneros e sexualidades, en diferentes áreas de coñecemento da sociedade e cultura galegas. A Comisión constituíuse formalmente o 1 de outubro de 2019. O CDIF ten a encomenda de elaborar propostas que, construídas desde parámetros de xustiza social e cultural, acrecenten e dean continuidade e estabilidade á participación do CCG nas correntes que apostan por erradicar as discriminacións inscritas no sistema dos sexos.
- Centro de Documentación Sociolingüística de Galicia CDSG O principal obxectivo do CDSG é participar, como axente activo, no proceso de normalización do idioma galego, propiciando o intercambio e difusión dos materiais xerados neste proceso e creando foros de debate e reflexión arredor da planificación lingüística en Galicia.
- Arquivo Sonoro de Galicia O Arquivo Sonoro de Galicia (Consello da Cultura Galega) asume a responsabilidade de preservar un patrimonio cultural sonoro galego que abrangue numerosos eidos do coñecemento, tanto en ámbitos públicos coma privados, xa sexa en gravacións inéditas ou editadas.
- Proxecto epístola Unha iniciativa para consultar e explorar as relacións epistolares entre figuras relevantes da cultura galega. O Consello da Cultura Galega conserva actualmente en formato dixital un importante conxunto de documentos persoais de figuras senlleiras que son fundamentais para o coñecemento da historia da Galicia contemporánea: Rosalía de Castro, Luís Seoane, Valentín Paz-Andrade, Manuel Puente, Antonio Pérez Prado, Xosé Benito Abraira, Carlos Maside, Isaac Díaz-Pardo, Lois Tobío, Silvio Santiago, Ramón Piñeiro ou Lino Novás, entre outros.
Galicia: Open Access Repositories
Locals
Repositorio de la Universidad de A Coruña (RUC) Repositorio de la Universidad de Santiago de Compostela (Minerva)
Spain
Hispana: portal de acceso al patrimonio digital y agregador nacional
"Acceso a 7,454,495 objetos digitales de 218 repositorios. "
Recolecta
RECOLECTA o Recolector de Ciencia Abierta es una plataforma que agrupa a todos los repositorios científicos nacionales y que provee de servicios a los gestores de repositorios, a los investigadores y a los agentes implicados en la elaboración de políticas (decisores públicos).
RECOLECTA nace fruto de la colaboración, desde 2007, entre La Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) y la Red de Bibliotecas Universitarias (REBIUN) de la CRUE con el objetivo de crear una infraestructura nacional de repositorios científicos de acceso abierto.
To find more academic resources on Galician Studies consult the following portal:
